menu x
menu x

Hoe getraind is jouw personal trainer? 

Hoe getraind is jouw personal trainer?  

Het besef dat bewegen goed is voor onze gezondheid maakt dat Personal training populairder is dan ooit. Vooral in de grotere steden schieten de zelfstandig Personal trainers en trainstudio’s de grond uit.Experts waarschuwen: Pas op voor blessures iedereen kan personal trainer worden.

Met ForteVital werk ik als Body Engineer met mijn klanten aan resultaat voor de lange termijn. Toch heb ik regelmatig te maken met de effecten van dè personal trainer. Mensen komen bij mij met blessures door onjuiste training of frustraties door de hoeveelheid mislukte pogingen om dat perfecte lijft te krijgen dat ze voor ogen hebben. Nog te vaak focust men zich op de buitenkant. Terwijl juist aandacht geven en werken aan de innerlijke mens een resultaat voor lange termijn geeft.

De personal trainer is populair

De afgelopen vijf jaar is het aantal zelfstandige trainstudio’s verdrievoudigd. En de markt laat nog steeds een stijgende trend zien. Bekende fitnessbedrijven spelen handig op deze trend in. Bij de tien grootste landelijke fitnessketens zijn in totaal bijna elfhonderd personal trainers actief. Als je besluit dat je personal trainer wilt zijn, mag dezelfde dag nog een bordje op je deur hangen en kun je aan de slag. „Ook wanneer je nog niet een volleerd personal trainer bent. ” zegt Hans Zwerver, hoogleraar sportgeneeskundebij het UMC Groningen.

Bewegingswetenschapper en fitnessondernemer Jan Middelkamp leidde een onderzoek naar de personal trainers, dat is samengevat in het boek Personal training in Nederland. Volgens hem gaat de toename van personal training hand in hand met het groeiende besef dat bewegen essentieel is voor de gezondheid. „We bewegen systematisch te weinig en mensen zijn zich daarvan bewust. Fitnessclubs zijn daarom al langer populair, maar niet iedereen slaagt erin zelf de motivatie te vinden om training vol te houden. Daarom zoeken mensen hulp.” En de klanten hebben er geld voor over. De gemiddelde sporter is voor persoonlijke begeleiding maandelijks een kleine vierhonderd euro kwijt. De uurtarieven variëren enorm. Gemiddeld ligt het tarief op zestig euro. Een stuk meer dan je bij een sportschool kwijt bent.  Toch loont het: we denken dat met persoonlijke begeleiding, een stok achter de deur en de juiste beweging, dat Hollywood lijf binnen handbereik is.

Pas op voor de ongetrainde personal trainer!

Blessures door overbelasting

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat persoonlijke aandacht inderdaad tot betere resultaten leidt en ervoor zorgt dat mensen langer volhouden. Zwerver juicht toe dat mensen meer willen bewegen voor hun gezondheid. Het gevaar is dat bij veel Personal trainers de nadruk te veel op de cosmetische kant ligt. Een deel van de populariteit komt voort uit het beeld van Hollywood-sterren die met hun personal trainers ogenschijnlijk enorme resultaten boeken. En aanvankelijk is dat ook zo. Je gaat snel vooruit, je verliest gewicht en je voel je goed. Toch kunnen er als snel blessures ontstaan. Jouw lichaam geeft het meestal zelf aan. Maar met een zeer gemotiveerde personal trainer aan je zijde ga je nog weleens je (pijn)grens over. Blessures door overbelasting zijn dan vaak het gevolg. Als je meer gaat bewegen passen je hart en je longen zich relatief snel aan. Zij zorgen voor je conditie. Je pezen, spieren en gewrichten zijn daar minder flexibel in.

NL Actief / branchevereniging stelt dat vakkennis essentieel is. De branchevereniging beheert een onlinedatabase waarin trainers zich kunnen laten registreren. Sporters kunnen daar checken welke diploma(’s) hun begeleider heeft. Wie over niveau vier van het Nederlands Kwalificatieraamwerk (NLQF) beschikt, mag zichzelf volgens de normen van NL Actief personal trainer noemen. Volgens NL Actief heeft de gemiddelde consument geen idee dat er ook personal trainers op de markt zijn die geen erkende diploma’s bezitten. „Als iemand er goed uitziet en een vlotte babbel heeft, wordt al snel aangenomen dat het wel goed zit. Voor een leek is dat ontzettend lastig te beoordelen.”

Regulering door overheid

Personal trainer Visser pleit voor regulering door de overheid. „Artsen en fysiotherapeuten worden ook verplicht om bepaalde diploma’s of opleiding te hebben. Als personal trainer ben je net zo intensief met iemands lichaam en gezondheid bezig, waarom zou het daar anders moeten zijn?” Ook hij ergert zich aan het toenemende aantal ongeschoolde personal trainers. „Het is een lucratieve business, dus logisch dat ondernemers daarop inspringen. Maar als ik door het park loop en al die bootcamps zie, erger ik me continu. Ik zie mensen met gebogen rug en op ongecontroleerde snelheid oefeningen uitvoeren. Die mensen hebben er vertrouwen in dat hun trainer wel zal weten wat hij doet.”

Naast juiste uitvoering en opbouw van de fitnessactiviteiten, moet een personal trainer ook de verwachtingen realistisch weten te houden. Visser krijgt regelmatig klanten die vooral op zoek zijn naar een manier om zo snel mogelijk een ‘perfect’ lichaam te krijgen. Dat soort verwachtingen smoort hij in de kiem.

Net als Visser deel ik vanuit ForteVital zijn visie over de opbouw van fitnessactiviteiten. De rol en werking van het menselijk lichaam, de invloed van voeding, de invloed van bewegen op iemands gezondheid is essentieel om mensen te helpen zich beter te voelen en een sterker lichaam te krijgen. Esthetische doelen zijn hierin duidelijk ondergeschikt
.

Bron: NRC / Boris Lemereis / 20 april 2018

Oefeningen voor thuis om fit de bergen in te gaan

Wandelen in de bergen is prettiger als je fit en mobiel bent. Thuis kun je al…

Jouw lijf als vet verbrandingsmachine!

Jouw lijf als vet verbrandingsmachine! Heb jij thuis ook een kettlebell liggen? Zo’n zwarte kogel met 8, 12,…

Mindfulness en heartfulness werkt ècht

De tijdsgeest van nu is een wereld waarin er sprake is van continue verandering. We leven…
× Waarmee kan ik u van dienst zijn?